Clinical Trials Programming Certification Questions Part-1

Real Time Clinical Trials Programming Certification Questions and Online Practice Exams

01. What is the main focus of Good Clinical Practices (GCP)?

A. harmonized data collection
B. standard analysis practices
C. protection of subjects
D. standard monitoring practices

Answer: C

02. Vital Signs are a component of which SDTM class?

A. Findings
B. Interventions
C. Events
D. Special Purpose

Answer: A

03. Which option in the PROC EXPORT procedure overwrites an existing file?

A. NEW
B. OVERWRITE
C. REPLACE
D. KEEP

Answer: C

04. Given the following data set WORK.DEMO:

PTID      Sex       Age      Height       Weight
689574      M      15         80.0         115.5
423698      F       14       65.5            90.0
758964      F       12       60.3            87.0
653347      F        14       62.8           98.5
493847      M      14       63.5            102.5
500029     M       12      57.3             83.0
513842      F        12       59.8            84.5
515151        F        15      62.5             112.5
522396      M       13      62.5             84.0
534787      M       12       59.0            99.5
875642      F        11       51.3             50.5
879653      F        15       75.3            105.0
542369      F        12       56.3            77.0
698754      F        11       50.5            70.0
656423      M       16      72.0            150.0
785412      M        12      67.8            121.0
785698      M       16      72.0            110.0
763284      M       11       57.5            85.0
968743      M       14      60.5            85.0
457826      M       18       74.0           165.0

The following SAS program is submitted:

proc print data=WORK.DEMO(firstobs=5 obs=10);
where Sex=’M’;
run;

How many observations will be displayed?

A. 4
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: B

05. Given the following partial data set:

SUBJ  SAF   ITT   OTH
101       1        .            1
103      1        1            1
106      1        1            1
107      1        .             1

The following SAS program is submitted:

proc format;
value stdypfmt
1=”Safety”
2=”Intent-to-Treat”
3=”Other”;
run;

data test;
set temp (keep=SUBJID ITT SAF OTH );
by subjid;
length STDYPOP $200;
array pop{*} SAF ITT OTH ;
do i=1 to 3;
if STDYPOP=”” and pop{i}=1 then STDYPOP=put(i, stdypfmt.);
else if STDYPOP^=”” and pop{i}=1 then STDYPOP = trim(STDYPOP)||”/”||put(i, stdypfmt.);
end;
run;

What is the value of STDYPOP for SUBJID=107?

Answer: “Safety/Other”

06. This question will ask you to provide a line of missing code.

Given the data set WORK.STUDYDATA with the following variable list:

#   Variable    Type   Len   Label
2   DAY           Char     8       Study Day
3   DIABP       Num     8      Diastolic Blood Pressure
1   TRT           Char      8       Treatment

The following SAS program is submitted:

proc means data=WORK.STUDYDATA noprint;

class TRT DAY;
var DIABP;
output out=WORK.DIAOUT mean=meandp;
run;

WORK.DIAOUT should contain:

  • the mean diastolic blood pressure values for every day by treatment group
  • the overall mean diastolic blood pressure for each treatment group

Which statement correctly completes the program to meet these requirements?

A. where trt or trt*day;
B. types trt trt*day;
C. by trt day;
D. id trt day;

Answer: B

07. The following SAS program is submitted:

%let member1=Demog;
%let member2=Adverse;
%let Root=member;
%let Suffix=2;
%put &&&Root&Suffix;

What is written to the SAS log?

A. &member2
B. Adverse
C. &&&Root&Suffix
D. WARNING: Apparent symbolic reference ROOT2 not resolved.

Answer: B

08. This question will ask you to provide a line of missing code.

The following SAS program is submitted:

proc format ;
value dayfmt 1=’Sunday’
2=’Monday’
3=’Tuesday’
4=’Wednesday’
5=’Thursday’
6=’Friday’
7=’Saturday’ ;
run ;

proc report data=diary ;
column subject day var1 var2 ;

run ;

In the DIARY data set, the format DAYFMT is assigned to the variable DAY. Which statement will cause variable DAY to be printed in its unformatted order?

A. define day / order ‘Day’ ;
B. define day / order order=data ‘Day’ ;
C. define day / order noprint ‘Day’ ;
D. define day / order order=internal ‘Day’ ;

Answer: D

09. You are using SAS software to create reports that will be output in a Rich Text Format so that it may be read by Microsoft Word. The report will span multiple pages and you want to display a ‘(Continued)’ text at the end of each page when a table spans multiple pages.

Which statement can you add to the SAS program to ensure the inclusion of the ‘(Continued)’ text?

A. ods rtf file=’report.rtf’;
B. ods tagsets.rtf file=’report.rtf’;
C. ods tagsets.rtf file=’report.rtf’ break=’Continued’;
D. ods file open=’report.rtf’ type=rtf break='(Continued)’;

Answer: B

10. What is the primary purpose of programming validation?

A. Ensure that the output from both the original program and the validation program match.
B. Efficiently ensure any logic errors are discovered early in the programming process.
C. Justify the means used to accomplish the outcome of a program and ensure its accurate representation of the original data.
D. Document all specifications pertaining to programmed output and ensure all were reviewed during the programming process.

Answer: C

Real Time Clinical Trials Programming Certification Questions and Online Practice Exams